В болница Надежда“ спасиха близнаци с вътретутробно кръвопреливане. Подобни медицински случаи

...
В болница Надежда“ спасиха близнаци с вътретутробно кръвопреливане. Подобни медицински случаи
Коментари Харесай

В болница „Надежда“ спасиха близнаци с вътретутробно кръвопреливане

В болница „ Надежда “ избавиха близнаци с вътретутробно кръвопреливане.  Подобни медицински случаи са необичайност, а операцията изисква изключителна точност и опит от страна на лекарския екип.

Животоспасяващата терапия е осъществена от доктор Кристина Чачева и нейния екип от бранша по Пренатална диагностика и терапия. 

Причината, наложила вътреутробното кръвопреливане на близнаците, е тежка анемия по резус-несъвместимост и при двата плода – положение, което се среща рядко (резус позитивно бебе с резус негативна майка). В такива случаи майчиният организъм стартира да създава антитела против еритроцитите на бебетата и те развиват тежка анемия. Състоянието е животозастрашаващо за момченцата, чакани цели 6 години, а единственият късмет за избавление е вътреутробното кръвопреливане.

Д-р Кристина Чачева прави общо четири хемотрансфузии (кръвопреливания) на всяко от децата. Специфичното в този случай е сложния механически достъп за операцията при едно от бебетата. Децата се раждат с добър хемоглобин в 32-а година с., с тегло 1650 година и 1870 година След сполучливо възобновяване Мустафа и Мехмед се прибират вкъщи в Якоруда.

За процедурата:

Процедурата по кръвопреливане припомня ненапълно на амниоцентеза. Тя се прави с дълга, тънка игла през плацентата, като се пунктира вената на пъпната шнур на залавното място с плацентата - най-неподвижната част, където убождането остава и най-далече от бебето. Цялата процедура протича под ултразвуков надзор.

След като се пунктира пъпната шнур, се взема малко кръв, с цел да се мери първичният хемоглобин на плода. Приготвената за преливане кръв е в спринцовки. Те постепенно се инжектират една след друга, като от самото начало се управлява сърдечната активност на бебето.

Резус-анемиите, като тези на близнаците Мехмед и Мустафа, към този момент са по-редки, тъй като е наложена процедура за анти-Д профилактика след раждане или аборт, когато майката е негативен резус фактор.

Рискове:

Рискът на вътреутробното кръвопреливане е като при всяка амниоцентеза - в 0,5 % от случаите, при бодене в матката, може да се провокира пръсване на мехура, приключване на околоплодна течност, контракции, аборт. Затова опитът и прецизността на екипа, който прави интервенцията, е от извънредно значение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР